Vesti

Završen teorijski deo seminara

Protekle nedelje, od 14 – 18. marta, održan je seminar za nove sudije. Svaki dan bio je pažljivo isplaniran, a plan ispoštovan do kraja. Naše buduće kolege imale su priliku da upoznaju dosta naših članova koji su posećivali predavanja u Press sali hale Čair.

Prvog dana, nakon početnog upoznavanja, Predsednik UOSGN, Nikola Brkić, „uveo je u materiju“ sudije predavanjem na temu „Objekti i oprema“ i „Učesnici“. Drugog dana, nacionalni sudija sa liste Druge lige, Bratislav Dimitrijević, približio je sudijama „Tok igre“ i „Akcije u igri“ uz prezentovanje video materijala i kroz interaktivnu analizu utakmice.

Sreda je bio dan za „pauzu od teorije“. Taj dan iskorišćen je za edukaciju budućih sudija na temu „Međunarodni zapisnik“, jer se u hali igrala utakmica play-offa između OK Niš i OK Partizan. Nakon kratkog upoznavanja sa zapisnikom i načinom popunjavanja, sudije su vodile zapisnik, u čemu su im pomagale naše kolege – aktivni članovi sa svih lista sudija.

DSCN3890

 

U četvrtak, Potpredsednica UOSGN, Milica Lošić, je uz pomoć prezentacije i video materijala održala predavanje iz 3 oblasti: „Prekidi, odugovlačenja i pauze“, „Libero“ i „Ponašanje učesnika“. Teorijski deo seminara zatvorilo je predavanje nacionalnog sudije sa liste Druge lige, Maria Đorđevića, na temu „Sudije, njihove odgovornosti i zvanični znaci rukom“.

DSCN3920

Svesni da je 5 dana kratak period da se Pravila igre savladaju onako kako bi trebalo, sa velikim optimizmom ulazimo u poslednju fazu seminara – testiranje i praktično polaganje (termini će biti naknadno objavljeni).